Povišici minimalca ističe vreme

Bez autora
Feb 26 2013

Minimalnoj plati od 20.010 dinara ”ističe rok” u petak, jer bi od 1. marta za najmanje 600.000 radnika trebalo da važi novi cenovnik. Ipak, o novom iznosu se u međuvremenu neće ni raspravljati jer se prva sednica Socio-ekonomskog saveta očekuje upravo na ovaj datum.Po najverovatnijem scenariju, minimalna satnica bi se mogla povećati za 12,2 odsto, odnosno za 2.440 dinara, pa bi radnici umesto 20.010 dinara dobijali 22.450 dinara. Na ovom bi se procentu mogla postići saglasnost u SES jer je reč o iznosu kojim se nadoknađuje prošlogodišnja inflacija.

Povišici minimalca ističe vremeMinimalnoj plati od 20.010 dinara ”ističe rok” u petak, jer bi od 1. marta za najmanje 600.000 radnika trebalo da važi novi cenovnik. Ipak, o novom iznosu se u međuvremenu neće ni raspravljati jer se prva sednica Socio-ekonomskog saveta očekuje upravo na ovaj datum.

Po najverovatnijem scenariju, minimalna satnica bi se mogla povećati za 12,2 odsto, odnosno za 2.440 dinara, pa bi radnici umesto 20.010 dinara dobijali 22.450 dinara. Kako nezvanično saznajemo, na ovom bi se procentu mogla postići saglasnost u SES jer je reč o iznosu kojim se nadoknađuje prošlogodišnja inflacija.

Ipak, sednica je neizvesna. Nebojša Atanacković, aktuelni predsednik SES i predstavnik Unije poslodavaca Srbije, kaže da sednica ne može da se zakaže zbog toga što je premijer Ivica Dačić, koji u ovom savetu istupa kao pregovarač ”u ime države”, preokupiran brojnim drugim obavezama!

- Situacija je neizvesna jer premijer želi da učestvuje u radu SES i da razgovara o budućoj najnižoj ceni rada, ali ne stiže - potvrdio je Atankcković.

Predstavnici države, poslodavci i sindikati sastali su se poslednji put pre mesec dana na kolegijumu SES i tada utvrdili dnevni red buduće sednice, ali ne i vreme kada će se o njemu raspravljati.

Ipak, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, ne misli da postoje razlozi za zabrinutost:

- Neće biti nikakvog kašnjenja. Nova minimalna cena radnog sata se obračunava počev od martovske zarade, ali se isplaćuje u aprilu. Očekujem da ćemo u narednim danima doći do rešenja i utvrditi novi iznos pre nego što se počne sa obračunavanjem plata.

On dodaje da je ”teorijski moguće” da se već na prvoj sednici SES postigne dogovor o novom iznosu minimalca i samim tim ne probije nikakav formalni rok:

- To je moguće samo ako razlike između predloga koje ponude partneri ne budu velike i samim tim se lako dođe do kompromisa.

Sudeći, međutim, po licitiranjima koja dopiru iz sindikalnog i poslodavačkog tabora, država će, i ovoga puta, imati presudnu ulogu jer predstavnici radnika traže da se satnica sa 115 dinara podigne na 130, dok su poslodavci protiv bilo kakvog povećanja.

- Svi štite svoje interese podizanjem cena, jedino niko ne štiti interese radnika - smatra Orbović.

- Pošto je inflacija u prošloj godini bila 12,2 odsto ta se razlika mora nadoknaditi i sindikati neće pristati na manje iznose.

A ako se u najskorijem vremenu dogovor ne postigne, Vlada će ”preseći” i sama odrediti minimalnu cenu rada. A u varijanti da do sednice SES ni ne dođe, na snazi bi ostao važeći minimalac.

- To je ”metod sile” i on nam je takođe poznat iz prošlosti - kaže Orbović.

U sindikatima i poslodavačkim organizacijama koje ne učestvuju u njegovom radu, uprkos tome što imaju reprezentativnost, misle da zapravo nema razlike među interesima članova SES.

- Deset godina unazad u SES sede isti predstavnici istih organizacija i ne dozvoljavaju nikome da se uključi jer odluku o tome donosi Odbor SES u kojem opet sede isti ti ljudi - kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije. - A oni ostale socijalne partnere očigledno gledaju kao konkurenciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik